Πλωτινόπολη
Η Πλωτινούπολη, βρίσκεται, στη ΝΑ πλευρά του Διδυμοτείχου, ανάμεσα στη συμβολή των ποταμών Έβρου και Ερυθροποτάμου στο μέρος όπου υψώνεται ένας βραχώδης λόφος γνωστός με το όνομα “Αγία Πέτρα”. H Πλωτινόπολη ιδρύθηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τραϊανό (98-117 μ.Χ.), για να τιμήσει τη γυναίκα του Πλωτίνη και αποτέλεσε οικονομικό και εμπορικό κέντρο, μέχρι και το Βυζάντιο.
Το 1960, ο καθηγητής Γ. Μπακαλάκης, ταύτισε τη συγκεκριμένη θέση με την Πλωτινόπολη. Το 1965, τυχαία ήλθε στο φως η χρυσή προτομή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου. Στην συνέχεια ακουλούθησαν ανασκαφές που έφεραν στην επιφάνεια σημαντικά ευρήματα. Αρχικά αποκαλύφθηκε κτίριο Ρωμαϊκών χρόνων (2ος αιώνας μ.Χ.) και στην συνέχεια αποκαλύφθηκε το κτίριο με τα ψηφιδωτά δάπεδα (2ος αιώνας μ.Χ.).
Στο πλαίσιο της στρατηγικής του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς περιλαμβάνεται η ανάδειξη της ρωμαϊκή πόλης “Πλωτινόπολη”. Πρόκειται για μία πόλη που έχει αποδώσει ευρήματα, που αποδεικνύουν την ιστορική διαχρονία της Θράκης. Στόχος της επέμβασης είναι η διαμόρφωση ενός κελύφους που θα προφυλάσσει πλήρως τις αρχαιότητες από καιρικές συνθήκες και ανθρωπογενείς φθορές. Ο αρχαιολογικός χώρος θα θωρακιστεί, σε επίπεδο πυροπροστασίας και ενεργειακής αυτονομίας, ακολουθώντας σύγχρονες διεθνείς πρακτικές, ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί η εμπειρία του επισκέπτη με έναν περίπατο ο οποίος θα συνδέει τον αρχαιολογικό χώρο με το Μουσείο και τα άλλα μνημεία της πόλης.