Κολοκοτρώνη 22,
Διδυμότειχο
Το 1973, οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί της περιοχής του Διδυμοτείχου αγωνιώντας για τη διάσωση των λαογραφικών αντικειμένων του τόπου πήραν την πρωτοβουλία να ιδρύσουν τον σύλλογο με την επωνυμία Μορφωτικός Σύλλογος «Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου», με έμβλημα τον Θράκα Ιππέα, κύριος θεός των Θρακών. Ο στόχος τον οποίο έθεσαν ήταν η αύξηση του αριθμού των συλλογών και η απόκτηση ιδιόκτητου κτιρίου.
Το νεοκλασικό κτίριο, στο οποίο στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου σήμερα, ανήκε στην οικογένεια Χατζηβαρσάνη, κτισμένο το 1905, οίκημα, το οποίο αγοράστηκε το 1975 από το Υπουργείο Πολιτισμού και παραχωρήθηκε στο Σύλλογο.
Στους τέσσερις ορόφους του κτιρίου στεγάζεται ένας μεγάλος αριθμός εκθεμάτων. Εκθεσιακά πλήρεις είναι οι τρεις όροφοι (υπόγειο, ισόγειο, 1ος όροφος). Ο χώρος της σοφίτας χρησιμοποιείται ως χώρος αποθήκευσης κειμηλίων και χώρος υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκθέσεων.
Στο υπόγειο ξεχωρίζουν τα μικρά εργαστήρια των επαγγελματιών, όπως το βαφείο, το αποστακτήριο, ένα τυπογραφείο, το παλαιότερο της πόλης, τα εργαλεία του τσαγκάρη, του κουρέα, του ξυλοκόπου, η μηχανή της καλτσοπλέκτρας και άλλες χειροκίνητες μηχανές. Στο ισόγειο υπάρχουν οι θεματικές ενότητες: της πολυπολιτισμικότητας, η οποία περιλαμβάνει οικογενειακά κειμήλια και αντικείμενα των κοινοτήτων (Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι, Αρμένιοι και Εβραίοι) που έζησαν στο Διδυμότειχο για πολλούς αιώνες, το παλιό μπακάλικο, το οποίο συμπληρώνει την προηγούμενη ενότητα, ο γάμος στη Θράκη, ενότητα που περιλαμβάνει παραδοσιακές νυφιάτικες φορεσιές, καθώς και αντικείμενα και σκεύη που χρησιμοποιούνταν στο γάμο, το παραδοσιακό Θρακιώτικο δωμάτιο, κοσμούν έπιπλα και σκεύη μιας άλλης εποχής και πλαισιώνεται από γυναικείες φορεσιές διάφορων Θρακικά φύλα, τα εκκλησιαστικά είδη, κειμήλια και εικόνες , συλλογές νομισμάτων, χαρτονομισμάτων και παραδοσιακών κοσμημάτων, καθώς και δύο αναθηματικά ανάγλυφα του Θράκα Ιππέα, κύριου θεού των Θρακών, με λιτή διακόσμηση.
Κάντε μια στάση στο πωλητήριο με τα χειροποίητα σουβενίρ, στο ισόγειο του Μουσείου.
Στον α’ όροφο υπάρχουν οι θεματικές ενότητες: της κλωστουφαντουργίας, της κτηνοτροφίας, της γεωργίας (από το όργωμα, στο ψωμί), της πηλοπλαστικής, το σχολείο άλλοτε, ένας χώρος αφιερωμένος στη ζωή και το έργο του Εμμανουήλ Δουλά, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ενσωμάτωση της Θράκης στον ελληνικό κορμό το 1920, καθώς και αξιόλογο αρχειακό υλικό από τα εκπαιδευτήρια του Ζαππείου Παρθεναγωγείου Ανδριανουπόλεως.
Σε αύλειο χώρο του Μουσείου υπάρχει ένα σησαμοτριβείο (γιαχανάς), εργαστήριο παραγωγής σησαμελαίου και ταχινιού, Στο Διδυμότειχο τέτοια εργαστήρια λειτουργούσαν μέχρι το 1960.
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9:00 – 13:00
ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ μετά από συνεννόηση στα τηλέφωνα 25530 22316 – 6948097427
Φίλε επισκέπτη
κι αν μια φορά τα βήματα σου σε φέρουν κατά δω, στο γυρισμό σου δείξε την αγάπη και τον ενθουσιασμό σου για τούτο τον τόπο και στους άλλους, κι έλα πίσω μαζί τους ξανά οδηγός και πρεσβευτής της ομορφιάς, της πολύχρονης ιστορίας και του σημαντικού πολιτισμού του.
ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ.
- ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΛΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
- ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ:ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ
- ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΓΩΜΑ ΣΤΟ ΨΩΜΙ
- ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΣΗΣΑΜΟΤΡΙΒΕΙΟ
- ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΔΟΥΛΑΣ: Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ